Uw pensioen, uw toekomst
Love your future. Shell Pensioen
SNPS. Smarten up your future
Jaarverslag 2020 – Shell Nederland Pensioenfonds Stichting 

Jeroen Roskam, fiduciair adviseur van SNPS

“Ik richt mij op de beleggingsstrategie van SNPS en de uitvoering daarvan”

Jeroen Roskam (41) is fiduciair adviseur. Hij is in dienst van Achmea Investment Management, het bedrijf dat het vermogen van SNPS belegt. De specialist adviseert het bestuur van het fonds over de strategische beslissingen rond de beleggingsportefeuille en de beheersing van beleggingsrisico’s. Korter gezegd: wat wel en niet te doen in de beleggingsportefeuille.

“Als fiduciair adviseur ben ik verantwoordelijk voor de advisering van een goed strategisch beleid. Daarbij is communicatie over dit beleid erg belangrijk. Zowel richting het bestuur van het pensioenfonds, als ook richting deelnemers door input te geven aan de verschillende nieuwsberichten. Aan de ene kant zie ik toe op welke wijze er het beste kan worden belegd, bijvoorbeeld in aandelen, hypotheken of in opkomende landen. Aan de andere kant help ik mee om de deelnemers, het bestuur en de mensen van het Shell Pensioenbureau zo goed mogelijk te informeren over de beleggingen en de effecten van economische ontwikkelingen op het pensioenkapitaal. Hiervoor sta ik in nauw contact met mijn collega’s van het team Investment Strategy. Zij monitoren en analyseren de financiële markten op de lange termijn en maken prognoses. Aan de hand daarvan kan ik adviseren welke mix van beleggingen de beste uitkomst biedt voor de deelnemers van SNPS.”

Werken in de pandemie

“Ik ben van vijf dagen op kantoor in één keer overgegaan naar vijf dagen thuiswerken. De werkdagen dat ik na de eerste lockdown-persconferentie nog op kantoor ben geweest, zijn op één hand te tellen. Thuiswerken gaat goed. Door Microsoft Teams kun je efficiënt met elkaar vergaderen. Bovendien houd ik vanuit huis net zo makkelijk de markten in de gaten als op kantoor. Overigens zit ik niet achter knipperende schermen om in te spelen op korte termijnontwikkelingen. Ik richt mij op de beleggingsstrategie van SNPS en de uitvoering daarvan. Wij beleggen in een gespreide portefeuille. Het enige wat ik mis, is dat je niet even voor een overleg bij een collega kunt binnenlopen.”

Over Jeroen Roskam

Na een hbo-opleiding economie rondde hij met goed gevolg de opleiding tot Chartered Financial Analist (CFA) af. Daarna is Jeroen als belegger gaan werken voor een Rotterdamse vermogensbeheerder. Gevolgd door acht jaar bij de Rabobank, waar hij het vermogen beheerde van gefortuneerde particulieren. Voordat hij bij Achmea Investment Management begon, werkte de fiduciair adviseur in een meer commerciële functie bij JP Morgan Asset Management. Jeroen Roskam woont samen met Manon. Ze hebben twee kinderen: Valerie en Ruben.